Omega-3 verlaagt bloeddruk

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een dagelijkse inname van 2 tot 3 gram omega 3-visvetzuren verlaagt de bloeddruk. Personen met een hoog risico op hart- en vaatziekten kunnen baat hebben bij een hogere dosis.

Voor de meta-analyse werden de resultaten van 71 studies met in totaal bijna vijfduizend deelnemers geanalyseerd. Het betrof volwassenen vanaf 18 jaar met een normale of te hoge bloeddruk waarbij het verband tussen de omega 3-inname en de bloeddruk was onderzocht. In de meeste studies kregen de deelnemers visolie gesuppleerd, in enkele onderzoeken werd gekeken naar de visconsumptie. 

Gemiddeld kregen de deelnemers per dag 2,8 gram van de omega 3-visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) binnen. De range varieerde van 1,3 tot 3,6 gram per dag. Er werd een J-vormig verband gezien tussen de omega 3-inname en de bloeddruk. Bij een inname tussen 2 tot 3 gram per dag werd de grootste bloeddrukdaling gezien. Bij een dergelijke dosis daalde de bovendruk gemiddeld met 2,6 mmHg en de onderdruk met gemiddeld 1,7 mmHg. Personen met een verhoogde kans op hart- en vaataandoeningen hadden baat bij een hogere dosis van meer dan 3 gram per dag. Tot een dagelijkse inname van 5 gram werden geen nadelige bijwerkingen gezien zoals een verhoogde bloedingskans, een verstoorde glucoseregulatie of een verminderde immuunrespons. Tenslotte bleek het bloeddrukverlagend effect van omega 3-visvetzuren het grootst bij personen vanaf 45 jaar.

Visoliesuppletie kan zinvol zijn om de bloeddruk te verlagen bij personen met een normale of hoge bloeddruk. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen