Omega 3-vetzuren additief bij laag aspirine

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Behandeling met omega 3-vetzuren of toediening van een hogere dosering aspirine verbetert de respons op aspirine en vermindert de bloedstolling.
Aan de studie namen 485 personen met een coronaire hartaandoening deel. Ze gebruikten een lage dosering aspirine (75 tot 162 mg per dag). Bij de proefpersonen werd met behulp van de zogenaamde VerifyNow-Aspirin-analyse bepaald of sprake was van resistentie waarbij de dosering aspirine onvoldoende effect had. Tevens werd de bloedstolling bepaald. Bij 30 patienten (6%) werd resistentie van aspirine vastgesteld. Deze patiënten werden willekeurig verdeeld in twee groepen en werden gedurende 30 dagen behandeld met een lage dosering aspirine in combinatie met omega 3-vetzuren (4 capsules per dag) of een dosering aspirine van 325 mg per dag.
De resultaten toonden geen verschil in klinische kenmerken tussen beide groepen. Na behandeling bleek bij beide groepen een significante daling van de VerifyNow-score, evenals een daling van de bloedstolling. De concentratie tromboxaan B2 in het bloed was bij beide groepen verlaagd (57% afname in de omega 3-vetzurengroep en 40,0% afname in de aspirinegroep). Na de behandeling waren 12 patienten (80%) van de omega 3-vetzurengroep niet langer resistent. Dit was tevens het geval bij 11 patienten (73%) van de aspirinegroep.
Geconcludeerd kan worden dat suppletie met omega 3-vetzuren of een verhoging van de dosering van aspirine de respons van aspirine verbetert en de bloedstolling vermindert.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen