Omega 3-vetzuren beschermen tegen hersenbloeding en -infarct

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hoge concentratie omega 3-vetzuren biedt bescherming tegen zowel een hersenbloeding als een herseninfarct. In het bijzonder voorkomt het een afsluiting van de kleine bloedvaten.
Aan de studie namen 120 proefpersonen deel. Van deze proefpersonen hadden er 40 een hersenbloeding doorgemaakt, 40 een herseninfarct en 40 personen waren gezond. In het bloed werd de concentratie omega 3-vetzuren bepaald in de rode bloedcellen.
De groep patiënten waarbij hersenbloeding familiair voorkwam had een significant verhoogd risico van het ontstaan van een bloeding. Bij een hoge concentratie omega 3-vetzuren bleek de kans op een hersenbloeding of -infarct significant kleiner. De verzadigde vetzuren palmitinezuur en stearinezuur verhoogden de kans op een infarct, terwijl de omega 6-vetzuren linolzuur en alfalinoleenzuur het risico verlaagden. Het enkelvoudig onverzadigde oliezuur bleek de kans op een bloeding significant te verhogen. De omega 3-index (EPA en DHA bepaald in rode bloedcellen) en DHA waren significant lager bij patiënten met beide vormen van een hersenbloeding (subarachnoïdaal en intracerebraal), maar slechts bij een vorm van een herseninfarct, namelijk bij een infarct in de kleine bloedvaten. De concentratie van palmitinezuur en stearinezuur bleek significant verhoogd bij personen met een afsluiting in de kleine vaten, terwijl de concentratie van arachidonzuur significant was verlaagd. Daarnaast was de concentratie linolzuur significant lager bij personen met een infarct in de kleine vaten en bij personen met atherosclerose van de grote bloedvaten. Terwijl de concentratie van oliezuur bij personen met een hersenbloeding hoger was. Geconcludeerd kan worden dat omega 3-vetzuren beschermen tegen een hersenbloeding en -infarct, in het bijzonder als het een afsluiting van de kleine bloedvaten betreft.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen