Omega 3-vetzuren beschermen telomeren

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met omega 3-vetzuren kan verkorting van telomeren tegengaan. Dit blijkt uit een studie met gezonde proefpersonen die gedurende vier maanden dagelijks een supplement met 2,5 gram omega 3-vetzuren; 1,25 gram omega 3-vetzuren of placebocapsules kregen.

Telomeren zijn dunne DNA-segmenten die met het ouder worden verkorten. Ze beschermen de uiteinden van de chromosomen. Als deze ‘beschermkapjes’ wegvallen kan het chromosoom gaan ‘rafelen’ waardoor het niet meer functioneel is.

In beide omega 3-vetzuurgroepen werd een verlenging van telomeren gezien ten opzichte van de placebogroep. Een lagere ratio omega 6-/omega 3-vetzuren werd in verband gebracht met een verlenging van de telomeren. Tevens leidde een lagere concentratie van de ontstekingsstof interleukine-6 (IL-6) tot een verlenging van telomeren. Suppletie met omega 3-vetzuren kan de IL 6-concentratie - afhankelijk van de dosering - verlagen met 10% tot 12%. Placebogebruik leidde daarentegen tot een toename van IL-6 van 36%.

De onderzoekers concluderen op basis van de resultaten dat ontstekingsreacties mogelijk leiden tot verkorting van telomeren. Doordat omega 3-vetzuren ontstekingsreacties tegengaan, kan het zodoende de telomeren beschermen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen