Omega 3-vetzuren bij harttransplantaties

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met omega 3-vetzuren verlaagt de hartslag en verhoogt de activiteit van de hartkamers na een harttransplantatie.
Dit is uit 2 klinische studies gebleken. In het eerste onderzoek ontvingen 7 patiënten een supplement met 3,4 gram omega 3-vetzuren per dag en 4 patiënten ontvingen een placebo gedurende een periode van 4 maanden na de transplantatie. In het tweede onderzoek ontvingen nog eens 11 patiënten een supplement met 1 gram omega 3-vetzuren per dag voor een periode van 6 maanden na de transplantatie. Na 4,4 jaar na de harttransplantatie werd de toestand van alle patiënten opnieuw beoordeeld.
De resultaten lieten zien dat in de suppletiegroep de hartslag ten opzichte van de beginsituatie (voorafgaand aan de omega 3-suppletie) met 5,4 slagen per minuut werd verlaagd. Bij de 4 patiënten die een placebo ontvingen werd geen verandering in de hartslag waargenomen. De activiteit van de kamers werd door de vetzurensuppletie significant verlengd met ongeveer 10 milliseconden, terwijl het QT-interval onveranderd bleef. Het QT-interval geeft aan hoe lang het duurt tot de ventrikels zijn gerepolariseerd en dus weer klaar zijn voor een nieuwe hartslag.
De suppletie met omega 3-vetzuren verlaagde de hartslag en verlengde de activiteit van de kamers in de receptoren van het getransplanteerde hart, dat waarschijnlijk een tekort aan vagale innervatie had.
De onderzoekers opperen dat omega 3-vetzuren de electrofysiologische eigenschappen van het hartspierweefsel kunnen wijzigen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen