Omega 3-vetzuren en olijfolie gunstig voor ogen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoekers van de University of Melbourne in Australië hebben onderzocht wat het gebruik van olijfolie en de inname van transvetzuren betekenen voor het risico van leeftijdgerelateerde maculadegeneratie (LMD). Zij kwamen tot de conclusie dat hogere innames van omega 3-vetzuren en olijfolie en een lagere inname van transvetzuren mogelijk gunstig zijn om de kans op deze aandoening te verlagen.
Voor hun onderzoek volgden zij 6734 personen met leeftijden tussen 58 tot 69 jaar. Met behulp van een vragenlijst werd informatie verkregen over het voedingspatroon. Aan de hand hiervan werden schattingen gemaakt van de innames van verschillende voedingsstoffen. Ongeveer 10 jaar later volgde voor alle deelnemers onderzoek van beide ogen ter bepaling van tekenen van vroege en vergevorderde LMD.
Als steeds de 25% deelnemers met de hoogste inname van een bepaalde voedingsstof werden vergeleken met de 25% met de laagste inname van deze voedingsstof dan betekende de hoogste inname van transvetzuren een 76% verhoogde kans op vergevorderde LMD. De hoogste inname van omega 3-vetzuren hield met een 15% verlaagde kans op vroege LMD verband. Daarnaast bleken degenen die per week meer dan 100 ml olijfolie gebruikten, vergeleken met degenen met een olijfolieconsumptie van minder dan 1 ml per week, een 52% verlaagd risico van vergevorderde LMD te hebben. Er werden geen significante verbanden aangetoond tussen de innamen van vis, totaal vet, boter of margarine en de kans LMD te ontwikkelen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen