Omega 3-vetzuren en prostaatkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Recent onderzoek laat zien dat een hoge inname van de omega 3-vetzuren in vis, het eicosapentaeenzuur (EPA) en het docosahexaeenzuur (DHA), het risico van prostaatkanker verkleint.
Voor het onderzoek werden 47.866 mannen tussen de veertig en vijfenzeventig jaar gedurende veertien jaar gevolgd. De mannen waren aan het begin van het onderzoek vrij van kanker. In de onderzoeksperiode ontwikkelden 2.965 deelnemers prostaatkanker, waarvan 448 in een gevorderd stadium.
De 20% deelnemers die de meeste EPA en DHA binnenkregen, hadden 11% minder kans op prostaatkanker en 26% minder kans op gevorderde prostaatkanker in vergelijking met de 20% deelnemers die het minste van deze vetzuren consumeerden.
In tegenstelling tot de visvetzuren was er geen verband tussen alfalinoleenzuur (ALA) en prostaatkanker. ALA wordt vooral gevonden in lijnzaadolie en in walnoten, maar is ook te vinden in vlees en zuivel. Het kwart van de deelnemers dat de meeste ALA uit vlees en zuivel consumeerde, ontwikkelde in vergelijking met het kwart dat het minste van deze ALA binnenkreeg, meer dan anderhalf maal zo vaak prostaatkanker in een gevorderd stadion. Bij plantaardige ALA was dit zelfs ruim twee keer zo vaak.
De consumptie van de omega 6-vetzuren, arachidonzuur (vooral in vlees) en linolzuur (vooral in zonnebloemolie), had geen invloed.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.