Omega 3-vetzuren gunstig bij SLE

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit onderzoek blijkt dat patiënten met systemische lupus erythematose (SLE) baat hebben bij suppletie met omega 3-vetzuren. Het laat niet alleen de ziekteactiviteit van de SLE dalen, maar heeft ook een positief effect op de endotheelfunctie en oxidatieve stress wat het risico van hart- en vaatziekten verlaagt.
SLE is een auto-immuunziekte waarbij antistoffen zich tegen het bindweefsel keren. De ziekte wordt gekenmerkt door een chronisch ontstekingsproces dat overal in het lichaam kan optreden. Patiënten met SLE hebben tevens een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Willekeurig verdeeld kregen 60 patiënten met deze aandoening gedurende 24 weken ofwel een dagelijkse dosis van 3 gram omega 3-vetzuren (visolie) ofwel een placebo.
Aan het einde van de onderzoeksperiode was de ziekteactiviteit van SLE, bepaald aan de hand van de Systemic Lupus Activity Measure (SLAM-R) en de British Isles Lupus Assessment Group index voor ziekteactiviteit bij SLE (BILAG), in de suppletiegroep significant gedaald. Daarnaast werd er een significante verbetering gezien van de flow-gemedieerde vasodilatatie en wees bepaling van de concentratie 8-isoprostanen in de bloedplaatjes op verminderde oxidatieve stress.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen