Omega 3-vetzuren houden de ogen vochtig

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Omega 3-vetzuren geven verlichting bij droge ogen. Dit blijkt uit een review.
Voor de review werd een literatuurstudie gedaan waarbij gebruik werd gemaakt van de databases PubMed, ScienceDirect en Ovid. Er werd gezocht met de zoektermen ‘droge ogen', ‘essentiële vetzuren' en ‘voeding'.
Uit de literatuurstudie blijkt dat in ontwikkelde landen het voedingspatroon teveel omega 6-vetzuren bevat en te weinig omega 3-vetzuren. Hierdoor is de verhouding tussen beide vetzuren verstoord. Suppletie met omega 3-vetzuren heeft een ontstekingsremmend effect doordat het de vorming van prostaglandinen uit omega-6 vetzuren tegengaat. Daarnaast gaan omega 3-vetzuren ontstekingen in de traanklieren van de ogen tegen waardoor de epitheelcellen beschermd worden tegen degeneratie. Tevens verdwijnen ontstekingen aan de oogleden. Hierdoor blijft de dunne vloeistoflaag op de ogen intact en wordt het hoornvlies beschermd.
Geconcludeerd wordt dat omega 3-vetzuren niet alleen bescherming bieden tegen hart- en vaataandoeningen en artritis, maar ook ingezet kunnen worden bij personen met droge ogen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen