Suppletie bij maculadegeneratie effectief

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met luteïne, zeaxanthine en omega 3-visvetzuren vertraagt de achteruitgang bij leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie

Bij maculadegeneratie wordt het centrale deel van het netvlies (de gele vlek) aangetast waardoor het zicht steeds minder wordt. De wetenschappers doorzochten diverse medische databanken en selecteerden relevante studies. In de studies werd het effect van suppletie bij maculadegeneratie onderzocht. Er werden twintig onderzoeken geselecteerd met in totaal meer dan 5600 proefpersonen in een leeftijd van 55 tot 80 jaar. De resultaten van acht studies werden vervolgens samengevoegd en opnieuw geanalyseerd (meta-analyse).

Suppletie met luteïne en zeaxanthine leidde tot een significante verbetering van de gezichtsscherpte ten opzichte van een placebo. Ook suppletie met de omega 3-visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) ging gepaard met een significante verbetering van de gezichtsscherpte. Tevens bleek suppletie met een combinatie van luteïne en zeaxanthine gepaard te gaan met een significante verbetering van de elektrische signalen vanuit de gele vlek naar de hersenen. Dit werd vastgesteld met behulp van een zogenaamd multifocaal electroretinogram (mf-ERG). Bij dit onderzoek worden draadjes op de ogen en de huid geplakt en worden de signalen van de ogen naar de hersenen gemeten. 

Suppletie met luteïne, zeaxanthine en omega 3-visvetzuren verbetert het gezichtsvermogen bij maculadegeneratie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen