Omega 3-vetzuren stimuleren neurogenese

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Omega 3-vetzuren beschermen tegen de schadelijke effecten van snelle koolhydraten en verzadigde vetzuren op de hersenen. Dit blijkt uit een review met gegevens van 185 studies.

Een overmatige consumptie van verzadigde vetzuren en geraffineerde suikers kan leiden tot obesitas en metabole stoornissen. Dit komt tot uiting in verschillende hersengebieden door veranderingen van de structurele plasticiteit en neurogenese. Neurogenese - het proces van nieuwvorming van neuronen - vindt ook bij volwassenen plaats en wordt beïnvloed door onder andere voedingsstoffen. Omega 3-vetzuren hebben een indirect, positief effect op deze processen. De vetzuren kunnen het eetluststimulerende effect van verzadigde vetzuren en suikers afremmen. Bovendien zorgen omega 3-vetzuren ervoor dat moleculen van belang voor de neurogenese beschikbaar blijven door een verlaging van het triglyceridengehalte en een vermindering van de productie van ontstekingsbevorderende cytokinen.

Inzicht in het effect van voedingsstoffen op de hersenen kan in de toekomst mogelijk leiden tot nieuwe benaderingen in de strijd tegen obesitas.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen