Omega 3-visvetzuren en hart- en vaatziekten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met omega 3-visvetzuren leidt bij sommige ouderen met leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie tot een vermindering van het cardiovasculaire risico.

In de Cardiovascular Outcome Study (COS) - dat onderdeel uitmaakte van de Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) - werden 4203 deelnemers gedurende bijna vijf jaar gevolgd. Ze hadden bij aanvang van de studie een gemiddelde leeftijd van 74 jaar en ook proefpersonen die reeds een cardiovasculaire aandoening hadden namen deel aan de studie. Alle deelnemers kregen een speciaal vitaminen- en mineralensupplement voor de maculadegeneratie en werden in groepen ingedeeld. Ze kregen daarnaast dagelijks omega 3-visvetzuren (350 mg DHA en 650 mg EPA), een combinatie van 10 mg luteïne en 2 mg zeaxanthine, zowel omega 3-visvetzuren als luteïne/zeaxanthine of een placebo.

In de volgperiode werd 602 keer een cardiovasculaire aandoening vastgesteld. Suppletie met omega 3-visvetzuren of luteïne/zeaxanthine leidde niet tot een significante afname van het cardiovasculaire risico in vergelijking met de placebogroep. Wel werd een significante risicoreductie gezien onder invloed van omega 3-visvetzuursuppletie bij personen die geen hoge bloeddruk hadden. Hoewel niet significant werd eenzelfde trend gezien bij personen met een normaal cholesterolgehalte en personen zonder hart- en vaatziekten.

De onderzoekers sluiten niet uit dat wanneer reeds op jongere leeftijd gesuppleerd wordt met omega 3-visvetzuren dit een grotere bescherming biedt tegen hart- en vaataandoeningen. In de huidige studie kregen de deelnemers pas op oudere leeftijd visoliesuppletie. Bovendien hadden sommige deelnemers al een hart- of vaataandoening.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen