Omega 3-visvetzuren gunstig bij syndroom van Sjogren

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met omega 3-visvetzuren vermindert klachten van droge ogen.

Er namen 264 personen met droge ogen deel aan de studie. Ze kregen gedurende drie maanden tweemaal per dag een capsule met 325 mg EPA en 175 mg DHA. De deelnemers werden vergeleken met een groep van 254 personen met droge ogen die tweemaal daags een placebo kregen. Aan het begin van de studie en vervolgens maandelijks werden de ogen onderzocht.

In de suppletiegroep had 65% van de deelnemers na drie maanden significant minder klachten, in de placebogroep bedroeg dit percentage 33%. Dit verschil was significant. Onder invloed van omega 3-visvetzuursuppletie was een significante verbetering van de Schirmer’s test zichtbaar. Bij deze test wordt een vochtopnemend stukje papier in het onderste ooglid gelegd, waarbij de hoeveelheid opgenomen vocht na vijf minuten wordt gemeten. Ook verbeterde de BUT (break-up time) van de traanfilter significant onder invloed van suppletie.

Suppletie met omega 3-visvetzuren vermindert klachten van droge ogen. Vermoedelijk speelt de ontstekingsremmende werking van de visvetzuren hierbij een rol. Het effect was namelijk het duidelijkst bij personen met een ontsteking van het ooglid en/of ontsteking van de kliertjes van Meibom in de ooglidrand. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen