Omega-3 zinvol bij depressie en obesitas

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met omega 3-visvetzuren heeft een gunstig effect op depressie en obesitas.

Een depressie en obesitas komen vaak samen voor. Metabole ontregeling bij obesitas gaat vaak gepaard met ontstekingen, insulineresistentie, leptineresistentie en hypertensie. Dit leidt tot structurele en functionele veranderingen in het brein wat kan bijdragen aan een depressie. 

Wetenschappers van de China Medical University in Taiwan analyseerden voor hun review literatuur over het nut van omega 3-suppletie bij depressie en obesitas. 

Op basis van de bevindingen vermoeden de wetenschappers dat de comorbiditeit van depressie met obesitas en metabole ontregeling verband houdt met chronische laaggradige ontsteking. Dit is in het bloed aantoonbaar door verhoogde concentraties van pro-inflammatoire cytokinen en C-reactief proteïne (CRP). Ook zijn bij depressieve personen lagere bloedconcentraties van de omega 3-visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) aangetroffen, vooral bij personen die onvoldoende reageren op een antidepressivum. 

Aangezien medicatie in tenminste 30% tot 40% van de gevallen faalt bij de behandeling van een depressie, kan een voedingsinterventie een veelbelovend alternatief zijn. Van EPA en DHA is aangetoond dat ze ontstekingsmarkers verlagen. Dit geldt vooral voor personen met hoge ontstekingswaardes zoals bij een depressie, obesitas, personen met diabetes type-2 en ook vrouwen met zwangerschapsdiabetes.

Suppletie met omega 3-visvetzuren heeft de potentie effectief te zijn bij de behandeling van zowel een depressie als obesitas. De optimale dosis en suppletieduur moet nog nader onderzocht worden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen