Ontlastingtransplantatie bij C. difficile infectie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Transplantatie van ontlasting is effectief bij diarreeklachten als gevolg van terugkerende infecties met de bacterie Clostridioides difficile (C. difficile). 

Voor de meta-analyse werden de resultaten van zes geselecteerde onderzoeken samengevoegd. De onderzoeken waren uitgevoerd in Denemarken, Nederland, Canada, Italië en de Verenigde Staten. Het betrof in totaal 320 volwassen deelnemers. In één van de studies namen tien proefpersonen deel die immuunsuppressiva kregen. In vijf onderzoeken kregen de deelnemers in de controlegroep het antibioticum vancomycine. De toedieningswijze van ontlasting verliep via een maagdarmsonde, een klysma of via een colonscopie. 

Ten opzichte van de controlegroep ging ontlastingtransplantatie gepaard met bijna tweemaal zoveel kans om te genezen van de infectie. De kans op ernstige complicaties als gevolg van de infectie nam met 27% significant af onder invloed van de transplantatie. Ook ging de behandeling gepaard met een significant kleinere sterftekans van 43%. Dit laatste moet echter met voorzichtigheid geïnterpreteerd worden, aangezien er slechts weinig bekend was over sterftecijfers.

Ontlastingtransplantatie lijkt een effectieve manier om recidiverende infecties met C. difficile tegen te gaan. Het effect is beter dan de standaardbehandeling met antibiotica. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen