Atleten gebaat bij probiotica

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met probiotica verbetert de weerstand van rugbyspelers tegen infecties, zo blijkt uit een studie die werd uitgevoerd bij het Chiefs Rugby Franchise in New Zeeland.

De dertig professionele rugbyspelers werden willekeurig verdeeld in twee groepen. In een groep kregen de spelers gedurende vier weken dagelijks een supplement met Lactobacillus gasseri, Bifidobacterie bifidum en Bifidobacterie longum. In de andere groep kregen ze een placebo. Na een tussenperiode van vier weken kregen de spelers de andere behandeling. De spelers vulden dagelijks een dagboek in waarin ze symptomen van infecties bijhielden.

Onder invloed van probioticasuppletie was de kans om gevrijwaard te blijven van een bovenste luchtweginfectie of maagdarminfectie significant groter dan bij de placebo (47% versus 20%). Ook het aantal ziektedagen nam af onder invloed van suppletie met probiotica (3 versus 6 dagen). Suppletie was niet van invloed op de ernst van de symptomen.

Voor professionele rugbyspelers is het van groot belang om infecties te voorkomen. Het risico van infecties neemt toe bij zware trainingen wat kan leiden tot onderbreking van de trainingssessies en tot slechtere wedstrijdprestaties. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen