Presteren met koninginnengelei en Q10

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Kortdurende suppletie met koninginnengelei en coënzym Q10 verbetert de sportprestatie door oxidatieve stress en spierschade als gevolg van inspanning tegen te gaan.

Aan het onderzoek namen twintig professionele zwemmers deel. Ze kregen willekeurig gedurende tien dagen een supplement of een placebo. Het supplement bestond uit 400 mg koninginnengelei en 60 mg coënzym Q10. Voor en na de suppletieperiode werden de zwemprestaties geregistreerd aan de hand van een beoordelingssysteem ontwikkeld en goedgekeurd door de Internationale Zwembond (FINA-punten). Tevens werden bloed- en speekselmonsters geanalyseerd.

Onder invloed van suppletie werden significant meer FINA-punten behaald ten opzichte van de placebo. Deze verbetering van de zwemprestaties ging gepaard met een vermindering van biomarkers voor spierschade en oxidatieve stress. Dit bleek uit de concentraties van onder andere creatinekinase in het bloed en het speeksel. 

De wetenschappers vermoeden dat de betere sportprestaties het gevolg zijn van het feit dat koninginnengelei en Q10 oxidatieve stress tegengaan.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen