Glutamine helpt sporters niet

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij sporten waar in verschillende gewichtsklassen wordt gepresteerd, gebruiken veel atleten het aminozuur glutamine. In perioden waarin wordt afgevallen moet glutamine ervoor zorgen dat de spiermassa gehandhaafd blijft, terwijl de hoeveelheid lichaamsvet vermindert. In een placebogecontroleerd onderzoek kon dit effect niet worden aangetoond.
Tijdens dit onderzoek werd het effect van glutamine bij achttien worstelaars getest. Deze worstelaars deden allen mee aan een afvalprogramma dat twaalf dagen duurde. De worstelaars kregen hierbij het zelfde eiwitrijke dieet. De helft van de worstelaars kreeg glutamine (0,35 gram/kilo lichaamsgewicht), de andere helft een placebo.
Alle worstelaars vielen gedurende het onderzoek af. Er was een klein, niet-significant voordeel wat betreft het behoud van de spiermassa voor de worstelaars die de glutamine gebruikten.
Glutamine, een niet-essentieel aminozuur, komt van nature ook in het lichaam voor. Dit aminozuur is opgeslagen in de spieren en komt in het bloed vrij wanneer dit nodig is.
Ondanks dat dit onderzoek aantoont dat glutamine de sporters niet helpt de spiermassa te behouden, is verder onderzoek gewenst. In dit onderzoek is een eiwitrijk dieet gebruikt. Dit kan helpen bij het behouden van de spiermassa in beide groepen. Verder heeft dit onderzoek over een zeer korte periode plaatsgevonden. Het kan zijn dat glutamine bij langere afvalperioden beter werkt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen