Oogfunctie en tekorten bij veganistische kinderen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Veganistische kinderen hebben een verhoogd risico op een tekort aan vitamine A, docosahexaeenzuur (DHA) en andere micronutriënten. Dit kan mogelijk hun gezichtsvermogen nadelig beïnvloeden.

Het onderzoek werd uitgevoerd in Finland. Er werden veertig kinderen geselecteerd uit verschillende kinderdagverblijven. Ze waren in een leeftijd van gemiddeld 3,5 jaar oud. Het betrof kinderen met een vegetarisch, veganistisch eetpatroon of alleseters. Op de kinderdagverblijven kregen ze maaltijden die pasten bij hun voedingspatroon (vegetarisch, veganistisch of met vlees/vis). Om een compleet beeld te krijgen van hun eetpatroon werden voedingsvragenlijsten geanalyseerd. Tevens werden bloedmonsters geanalyseerd.

Kinderen met een veganistisch eetpatroon hadden een inadequate vitamine A-status in het bloed. Ook was hun vitamine D-spiegel aan de lage kant. Daarnaast waren de concentraties van essentiële aminozuren laag, evenals de concentratie van het omega 3-visvetzuur DHA. Tenslotte bleek dat kinderen die veganistische voeding kregen een lager totaal, LDL- en HDL-cholesterolgehalte hadden ten opzichte van alleseters. 

Een inadequate vitamine A-status in combinatie met een lage DHA-concentratie kan nadelig zijn voor het gezichtsvermogen van veganistische kinderen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen