Ook lichte inspanning is effectief

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Zeer licht intensieve inspanningen zoals yoga en heel langzaam hardlopen hebben een gunstig effect op het functioneren van de prefrontale cortex. 

Dit blijkt uit onderzoek met een nieuwe, veelbelovende techniek, de pupillometrie. Bij pupillometrie worden de grootte en reacties van de pupillen gemeten. 

Aan het onderzoek namen 34 gezonde jongvolwassenen deel. Tijdens een training van tien minuten met zeer lage intensiteit (30% VO2max) werd de pupildiameter gemeten. Voor en na de training voerden de deelnemers een test uit om een inschatting te maken van de werking van de prefrontale hersendelen, de zogenaamde Stroop-taak. Deze prefrontale hersengebieden zijn betrokken bij executieve functies zoals organiseren, filteren, impulsremming, initiatief nemen en rationele beslissingen nemen. 

De laag intensieve oefeningen leidden tot een significante pupilverwijding ten opzichte van rust. Dit ging gepaard met een verbetering van de Stroop-taak. De grootte van de verandering in pupilverwijding voorspelde de verbetering van de Stroop-taak. 

De bevindingen suggereren dat training met een zeer lage intensiteit de prefrontale cortex activeert en daarmee executieve functies kan verbeteren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.