Orale ontlastingtransplantatie zinvol bij Colitis ulcerosa

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Orale transplantatie van gevriesdroogde ontlasting van gezonde donoren kan leiden tot remissie bij patiënten met Colitis ulcerosa.

In de periode van mei 2019 tot maart 2020 werden 35 colitispatiënten gerekruteerd. De deelnemers waren in een leeftijd van 18 tot 75 jaar. Ze kregen allen gedurende twee weken een antibioticakuur en werden vervolgens willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Uiteindelijk kregen 15 deelnemers gedurende acht weken dagelijks een capsule met gevriesdroogde ontlasting van een van de twee gezonde donoren. De overige patiënten kregen dagelijks een placebo

Na acht weken werd bij 53% van de patiënten in de suppletiegroep een dusdanige afname van ziekteverschijnselen gezien dat gestopt kon worden met ontstekingsremmers (corticosteroïden). De remissie werd bevestigd middels een endoscopie. In de placebogroep werd bij slechts 15% van de deelnemers remissie gezien. In de suppletiegroep werden minder bijwerkingen gemeld dan in de placebogroep. Het betrof vooral gastro-intestinale ongemakken, maar bij twee deelnemers van de suppletiegroep werd een verergering van symptomen gezien. Er waren tien patiënten uit de suppletiegroep die nog eens 48 weken werden gevolgd. Van de vier deelnemers die de gehele periode van 56 weken voltooiden, bleef sprake van remissie van de aandoening. Dit werd niet gezien bij deelnemers in de placebogroep.

Orale transplantatie van ontlasting van gezonde donoren kan zinvol zijn bij Colitis ulcerosa om inflammatie en ziekteverschijnselen te verminderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen