Overgewicht begint in moederschoot

De samenstelling van de microbiota van de eerste ontlasting van pasgeborenen (meconium) is een voorspeller voor de kans op overgewicht op driejarige leeftijd. Dit gegeven levert bewijs voor de hypothese dat overgewicht reeds in de zwangerschap kan ontstaan.

Van 212 pasgeboren baby’s werd de eerste ontlasting verzameld en geanalyseerd. Na een jaar werd dit nog eens herhaald. Op driejarige leeftijd werd bij de kinderen de lengte en het gewicht bepaald.

Kinderen die op driejarige leeftijd overgewicht hadden, bleken een andere samenstelling van de darmmicrobiota te hebben van het meconium in vergelijking met kinderen met een normaal lichaamsgewicht. Obese kinderen hadden een hoger aandeel van Bacteroidetessoorten (specifiek B. fragilis) ten opzichte van de andere kinderen (29% versus 15%, verschil was niet significant). De samenstelling van de darmmicrobiota bleek met 30% significant de kans op overgewicht te voorspellen.

De microbiotische samenstelling van meconium blijkt een significante voorspeller voor de kans op overgewicht. De relatie tussen de darmflora en overgewicht lijkt al tijdens de zwangerschap te ontstaan.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+