Overzicht lifestyle-factoren voor mentale gezondheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit een review van 26 grote Noord-Amerikaanse en Europese onderzoeken blijkt dat bewegen niet alleen goed is voor het hart maar ook voor de mentale gezondheid. Volgens dr. Hugh Hendrie zouden de kosten voor de gezondheid van ouderen wel eens flink kunnen dalen, vooral wanneer ze meer zouden gaan bewegen.
In de onderzoeken werden de cognitieve functies zoals het kunnen leren, redeneren en het geheugen onderzocht in verband met verschillende lifestyle- en gezondheidsfactoren. De deelnemers aan de verschillende onderzoeken waren overwegend ouder dan 65 jaar.
Een van de grootste risicofactoren voor geestelijke achteruitgang bleek een te hoge bloeddruk. Verdere risicofactoren waren leeftijd, suikerziekte, beroerte, hersenbeschadiging, slechte stemming en een hogere BMI. In enkele studies werden ook negatieve effecten gevonden voor de aanwezigheid van markers voor ontstekingsreacties, blootstelling aan lood, alcoholisme, slechte slaap, kanker en osteoporose. Factoren die het emotionele welzijn beïnvloedden waren: lichamelijke of geestelijke beperkingen, chronische ziekte, stress, vrouwelijk geslacht, nervositeit en markers voor ontstekingsreacties.
Beschermende factoren tegen geestelijke achteruitgangbleken een hoger opleidingsniveau en inkomen, een beter cognitief functioneren aan het begin, betere longcapaciteit, meer lichaamsbeweging, emotionele ondersteuning, gematigd alcoholgebruik en het gebruik van voedingssupplementen. Factoren waardoor ouderen beter scoorden op emotionele punten waren een hogere opleiding en socio-economische status, goede gezondheid, goede emotionele ondersteuning en een betere geestelijke gezondheid.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.