Pecorino beschermt tegen atherosclerose

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Dagelijks lekker de typisch Italiaanse schapenkaas Pecorino beschermt mogelijk tegen de ontwikkeling van atherosclerose, zo stellen Italiaanse wetenschappers van de University of Florence.
Schapenmelk is van nature een rijke bron van geconjugeerd linoleenzuur (CLA). En in sommige eerdere studies werd al een gunstig effect van CLA op de vetsamenstelling van het bloed van gezonde personen vastgesteld.
In het nieuwe onderzoek, waaraan 10 gezonde deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 52 jaar deelnamen, werd het effect van Pecorino op verschillende markers voor atherosclerose vergeleken met dat van normale kaas. Hiertoe werden alle deelnemers gedurende 10 weken op een dieet met 200 gram Pecorino per dag gezet, gevolgd door eenzelfde periode van 10 weken waarbij dagelijks 200 gram normale kaas werd gegeten.
Bloedonderzoek wees uit dat de consumptie van Pecorino tot een significante daling van verschillende met atherosclerose samenhangende ontstekingsmarkers, zoals interleukine-6 en TNF-alfa, leidde. Dit vergeleken met het effect van de consumptie van normale kaas. Daarnaast werd er een significante verbetering van de nierfunctie en een gunstig effect op de vorming van bloedstolsels gezien.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen