Pijnboombastextract verbetert endotheelfunctie

Suppletie met een extract van pijnboombast verbetert de endotheelfunctie bij personen met een licht verhoogd cardiovasculair risico.

Er werden 32 patiënten met lichte hypertensie, 31 patiënten met een iets verhoogd cholesterolgehalte en 30 personen met een licht verhoogde bloedglucose geselecteerd. De deelnemers moesten er alles aan doen om hun waardes zo goed mogelijk onder controle te krijgen. Daarnaast kreeg de helft van de personen uit iedere groep dagelijks 150 mg pijnboombastextract. De resultaten van suppletie werden tevens vergeleken met een controlegroep van 31 gezonde personen.

Na twaalf weken normaliseerden de metabole waardes bij alle deelnemers, maar het effect was groter onder invloed van suppletie met het extract. De FMD (flow-mediated dilatation) – een maat voor de endotheelafhankelijke vaatverwijding – nam significant toe van gemiddeld 5,3% naar 8,8%. De FMD veranderde niet bij de gezonde personen. Ook nam onder invloed van het extract de microcirculatie in de huid toe. Na twaalf weken werden hiervan waardes bereikt zoals ze ook bij de gezonde proefpersonen werden gezien. Daarnaast werd een significante afname van oxidatieve stress gezien bij personen die het pijnboombastextract kregen.

Ook eerdere studies toonden gunstige effecten van suppletie met pijnboombastextract. Zo werd reeds een afname van de aggregatie van bloedplaatjes gezien, een daling van de bloeddruk en een vermindering van oxidatieve stress. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

5

Gratis artikelen

Abonnement | Login