Pistachenoten: niet dikmakend

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Pistachenoten passen prima binnen een normaal voedingspatroon en leiden niet tot gewichtstoename.

Aan de studie namen 48 vrouwen deel met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar. In de eerste periode van tien weken werd 20% van hun dagelijkse calorie-inname geleverd door pistachenoten. Na een tussenperiode van vijftien weken volgde er opnieuw een periode van tien weken waarin de vrouwen hun gewone voedingspatroon volgden (controleperiode). Er werd informatie verzameld over hun voedingsgewoonten. Aan het begin en einde van iedere periode werd het vetspectrum, de bloeddruk, gewicht, lichaamssamenstelling en middelomtrek gemeten.

De consumptie van pistachenoten leidde tot een lichte verbetering van het vetspectrum. Dit bleek uit het feit dat het slechte LDL-cholesterolgehalte, totale cholesterolgehalte en triglyceridenconcentratie lager waren dan na de controleperiode. Ook leidde inname van de noten tot een iets lagere bloeddruk en middelomvang, al waren deze verschillen niet significant.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, laten deze resultaten zien dat de consumptie van pistachenoten niet leidt tot gewichtstoename. Ze hebben zelfs een licht gunstige invloed op het vetspectrum. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen