Pistachenoten verlagen cholesterol

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Pistachenoten zijn goed voor het cholesterol. Ze zijn rijk aan antioxidanten en blijken het LDL-cholesterol te verlagen. Dit ontdekten wetenschappers van de Pennsylvania State University.
De 28 proefpersonen hadden een verhoogd cholesterolgehalte (LDL-cholesterol >2,86 mmol/L). Ze volgden drie diëten, telkens met een duur van een maand. Het eerste dieet was een gewoon cholesterolverlagend dieet zonder pistaches. Aan het tweede dieet werd 1 portie pistachenootjes toegevoegd (32-63 gram per dag, afhankelijk van de energie-inname) en aan het derde dieet werden 2 porties noten toegevoegd (63-126 gram per dag, afhankelijk van de energie-inname).
De concentratie van de antioxidanten luteïne, alfacaroteen en bètacaroteen was significant hoger na het volgen van de diëten waaraan de nootjes waren toegevoegd. Tevens bleek het LDL-cholesterolgehalte te zijn gedaald en was de concentratie van geoxideerd LDL-cholesterol eveneens significant lager.
Pistachenoten zijn een welkome mogelijkheid om het cholesterol gunstig te beïnvloeden. De noten zijn rijk aan antioxidanten en dragen bij aan een verlaging van LDL-cholesterol en ook aan de oxidatie van dit 'slechte' cholesterol.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen