Polyfenolen verlagen sterfterisico

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een voeding rijk aan polyfenolen verhoogt de overlevingskans van postmenopauzale vrouwen met borstkanker.
Aan de studie namen 1122 vrouwen met borstkanker deel. De diagnose werd bij de vrouwen tussen 1996 en 2001 vastgesteld. Met behulp van een vragenlijst werd informatie verzameld over het voedingspatroon 12 tot 24 maanden voorafgaand aan de diagnose. Aan de hand van een interview en klinische gegevens zijn beïnvloedende factoren vastgesteld zoals de leeftijd, opleidingsniveau, etniciteit, totale energie-inname, BMI en het stadium van borstkanker. Vervolgens werd de hoeveelheid polyfenolen in de voeding berekend.
Tijdens de follow-up periode van vijf tot tien jaar stierven 160 vrouwen. Alleen bij de postmenopauzale vrouwen bleek dat de groep vrouwen met de hoogste inname polyfenolen een significant lager totaal sterfterisico hadden (51% lager) ten opzichte van de groep vrouwen met de laagste inname polyfenolen. Daarnaast daalde het sterfterisico als gevolg van borstkanker met 71%. De inname van gedroogde bonen bleek de kans op overlijden te verlagen met 39%. Er werd geen verband aangetoond tussen de sterftekans en de inname van fruit, groenten en granen.
Geconcludeerd kan worden dat een voedingspatroon rijk aan polyfenolen de overlevingskans verhoogt bij postmenopauzale vrouwen met borstkanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen