Prenataal cholinetekort bij Afro-Amerikaanse vrouwen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het nageslacht van Amerikaanse vrouwen van Afrikaanse origine heeft een verhoogd risico op een tekort aan choline tijdens de zwangerschap. Dit heeft gevolgen voor de ontwikkeling van het brein van kinderen en kan leiden tot gedragsstoornissen.

Aan het onderzoek namen 183 zwangere vrouwen deel, waarvan 25 vrouwen van Afrikaanse afkomst. Bij de vrouwen werd de cholinespiegel gemeten bij een zwangerschapsduur van zestien weken. Tevens werd de mate van stress bepaald aan de hand van de cortisolconcentraties in haaranalyses. Hoe meer stress een vrouw ervaart tijdens de zwangerschap, hoe meer choline de moeder zelf nodig heeft en er dus minder beschikbaar is voor de foetus. Bij het nageslacht werd op een leeftijd van drie maanden het gedrag geobserveerd aan de hand van de Infant Behavior Questionnaire-R-SF (IBQ-R).

Afro-Amerikaanse vrouwen hadden een lagere cholinespiegel in het bloedplasma dan blanke Amerikaanse vrouwen. De lagere cholinespiegels waren niet gerelateerd aan obesitas, het metabool genotype of het inkomen. Wel werd een relatie gezien met hogere cortisolconcentraties in het haar van de Afro-Amerikaanse vrouwen. Een lager cholinegehalte bij de moeder werd in verband gebracht met een kortere zwangerschapsduur en een verhoogde kans op vroeggeboorte. Tevens werd het gerelateerd aan een verminderde auditieve P50-inhibitie, een marker voor de ontwikkeling van inhibitoire (remmende) neuronen. Een lager cholinegehalte tijdens de zwangerschap werd bovendien gerelateerd aan een lagere score op de IBQ-R-oriëntatie/regulatie bij de drie maanden oude baby. Dit duidt op een verminderd concentratievermogen en een minder hechte relatie met de ouders.

Nakomelingen van Afro-Amerikaanse vrouwen hebben een verhoogd risico op een cholinetekort. Dit is in verband gebracht met gedragsstoornissen. Een andere studie van dezelfde wetenschappers liet zien dat suppletie met (fosfatidyl)choline de kans op vroeggeboorte verkleinde en gepaard ging met minder sociaal teruggetrokken gedrag en aandachtsproblemen bij het nageslacht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen