Probiotica effectief bij depressie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met probiotica vermindert depressieve klachten via beïnvloeding van de microbioom-hersen-darm as. 

Aan de Zwitserse studie namen proefpersonen deel met een ernstige depressie. Ze kregen gedurende een maand dagelijks een hoog gedoseerde probioticasupplement met verschillende stammen of een placebo naast hun gebruikelijke behandeling. Aan het begin en einde van de suppletieperiode werd een gevalideerde vragenlijst (Hamilton Depression Rating Sale, HAM-D) afgenomen om na te gaan in hoeverre de deelnemers depressieve klachten hadden. Tevens werden MRI-scans van het hoofd gemaakt en werd de darmflora geanalyseerd. 

Er waren 21 proefpersonen in de suppletiegroep en 26 in de placebogroep die de studie voltooiden. Onder invloed van het probioticasupplement nam de score op de HAM-D af. Dit was niet het geval in de placebogroep. Suppletie met probiotica leidde tot een betere handhaving van de diversiteit van de darmflora en een hoger aandeel van Lactobacillen. De toename van deze melkzuurbacteriën ging gepaard met een vermindering van depressieve klachten. Tenslotte bleek dat onder invloed van probioticasuppletie de activiteit van een specifiek hersengebied, het putamen, significant veranderde.

De resultaten tonen dat de microbioom-hersen-darm as een rol speelt bij een depressie en dat beïnvloeding hiervan via probiotica zinvol kan zijn.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.