Probiotica effectief bij acute diarree kind

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met probiotica vermindert de duur van acute diarree bij jonge kinderen. Vooral het probioticum Saccharomyces boulardii blijkt effectief.

Voor de meta-analyse werden 48 studies met in totaal meer dan 13.000 kinderen geïncludeerd. Het betrof kinderen in alle leeftijden. Er werd bekeken of suppletie met een enkele of combinatie van bacteriestammen de duur van diarree kon verkorten. 

Suppletie met Lactobacillus reuteri, Bifidobacterium lactis, Saccharomyces boulardii leidde ieder afzonderlijk tot een significant kortere duur van acute diarree. Zo ging suppletie met S. boulardii gepaard met een verkorting van diarreeklachten met 1,25 dagen ten opzichte van een placebo. Suppletie met een combinatie van Lactobacillus-, Bifidobacterium- en Saccharomycessoorten was eveneens effectief. Ditzelfde gold voor de combinatie Bacillus-, Enterococcus- en Clostridiumsoorten. S. boulardii en L. reuteri verkortten bovendien de kans op langdurige diarreeklachten (≥2 dagen) significant met bijna tachtig procent. 

In ontwikkelingslanden is diarree bij jonge kinderen een grote oorzaak van ziekte en overlijden. Suppletie met vooral S. boulardii is zinvol bij acute diarree om de duur te verkorten en daarmee de kans op complicaties zoals uitdroging. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen