Probiotica en kindereczeem

Uit een onderzoek blijkt dat suppletie met Lactobacillus rhamnosus het risico van eczeem bij jonge kinderen verlaagt. Dit gold niet voor de suppletie met een ander probioticum, Bifidobacterium animalis subsp. lactis.

Het onderzoek betrof 474 kinderen met een verhoogde allergiekans. Hun moeders werden tijdens de zwangerschap (vanaf week 35) tot en met, in geval van borstvoeding, 6 maanden na de bevalling, gesuppleerd met ofwel Lactobacillus rhamnosus, ofwel Bifidobacterium animalis subsp. lactis, ofwel een placebo. Deze suppleties werden bij de kinderen tot op een leeftijd van 2 jaar voortgezet.

Er werden aan het einde van de suppletieperiode geen verschillen in atopie gezien. De resultaten van een allergiepriktest waren voor alle groepen vergelijkbaar. In vergelijking met de placebogroep bleken de kinderen die Lactobacillus rhamnosus kregen echter wel een significant verminderd risico van eczeem te hebben. Dit gold niet voor de kinderen die met Bifidobacterium animalis subsp. lactis. werden gesuppleerd.

Woordenlijst

Fit met Voeding

tijdschrift

JAARABONNEMENT € 34,90

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+