Probiotica in plaats van antibiotica bij infectieziekten?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het succesvolle gebruik van probiotica bij dieren tegen verschillende infectieziekten heeft wetenschappers van de University College Cork in Ierland meer inzicht gegeven in de manier waarop deze producten werken. De opgedane kennis kan mogelijk tot een gericht gebruik van probiotica bij mensen leiden, zowel preventief als ter behandeling van bestaande infectieziekten, zo stellen zij. Dit als mogelijk gunstig en veilig alternatief voor het gebruik van antibiotica.
Voor het onderzoek werd gekeken of, en op welke manier, de toepassing van probiotica runderen tegen mastitis, varkens tegen salmonellose en muizen tegen listeriose kon beschermen. Ook het effect van probiotica in de behandeling van dieren die de infectie al hadden opgelopen, werd bestudeerd. Het ging in alle gevallen om infectieziekten waarvan ook een menselijke variant bestaat. Het probioticamengsel bestond onder andere uit Lactobacillusstammen van menselijke oorsprong.
Ten aanzien van alle drie infectieziekten bleken de probiotica een significant beschermend effect uit te oefenen. Ook de toepassing van het probioticamengsel bij dieren die al ziek waren, leidde tot gunstige resultaten, vergelijkbaar met die van de meest geschikte antibioticatherapie. In alle gevallen was het positieve resultaat gekoppeld aan het effect van één specifieke bacteriestam, waarbij de werkingsmechanismen varieerden van de vorming van antimicrobiële stoffen tot stimulering van een op de pathogenen gerichte immuunrespons.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen