Probiotica tegen luchtweginfecties

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met probiotica verkleint de kans op een luchtweginfectie bij volwassenen.

Aan de studie namen 465 personen met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar deel. Ze werden in drie groepen verdeeld. Personen in de eerste groep kregen een probioticum met Bifidobacterium lactis BI-04 (BI-04 groep). Personen in de tweede groep kregen een combinatie van Lactobacillus acidophilus NCFM en Bifidobacterium animalis lactis Bi-07 (NCFM & Bi-07 groep). De personen in de derde groep kregen een placebo (placebogroep).

Na een suppletieperiode van 150 dagen bleek dat de personen in de BI-04 groep met 27% significant minder kans hadden op een infectie van de bovenste luchtwegen in vergelijking met personen die de placebo kregen. In de NCFM & Bi-07 groep werd een risicoreductie gezien van 19%, maar dit verschil was niet significant. In de placebogroep werden de meeste deelnemers na 2,5 maand ziek. In de BI-04 groep en de NCFM & Bi-07 groep kregen de meeste personen pas later griep na een periode van respectievelijk 3,2 en 3,4 maanden. Personen in de NCFM & Bi-07 groep ondernamen met 8,5% significant meer lichamelijke activiteiten dan de personen in de placebogroep. Personen in de BI-04 groep waren niet actiever.

Geconcludeerd kan worden dat suppletie met het probioticum Bifidobacterium lactis BI-04 zinvol is bij gezonde, actieve personen om het risico van luchtweginfecties te verminderen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen