Probiotica zinvol bij leververvetting

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met probiotica is een potentieel nieuwe methode die mogelijk in de toekomst ingezet kan worden bij de preventie en behandeling van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD).

De wetenschappers bestudeerden de beschikbare literatuur over het effect van probiotica bij leveraandoeningen. Er is volgens hen bewijs dat een verandering van de samenstelling van de darmflora onder invloed van probioticasuppletie een cruciale rol speelt bij de gezondheid van de darm-lever-as. Studies laten zien dat suppletie met probiotica zinvol kan zijn bij de preventie en behandeling van NAFLD en andere leveraandoeningen (zoals hepatitis C) doordat het de intestinale barrièrefunctie verbetert, de productie van lipopolysacchariden vermindert en een gunstige invloed heeft op het immuunsysteem. Er zijn diverse studies gedaan met een supplement die een mix bevat van Bifidobacterie longum, Bifidobacterie breve, Bifidobacterie infants, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp bulgaricus en Streptococcus thermophiles. In een studie met 22 personen met NAFLD, 20 personen met alcoholische levercirrose en 36 personen met hepatitis C bleek dat het supplement leidde tot een significante verbetering van de plasmaconcentraties van de ontstekingsmarkers interleukine-6 (Il-6), IL-10 en TNF-alfa bij personen met NAFLD.

De resultaten laten zien dat probiotica via beïnvloeding van de darm-lever-as een gunstige invloed kan hebben bij leveraandoeningen zoals NAFLD.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen