Overmatige consumptie fructose verhoogt risico NASH

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De toename van niet-alcoholische steatose hepatitis (NASH) in geïndustrialiseerde landen valt niet alleen samen met de toename van obesitas en suikerziekte, maar ook met een aanzienlijke stijging van de fructoseconsumptie. Dit vooral door de verhoogde consumptie van hoog-fructose-maïssiroop (HFCS), voornamelijk door de consumptie van frisdrank.
De resultaten van een Amerikaanse studie ondersteunen nu het vermoeden dat een overmatige consumptie van fructose tot een verhoogd risico van niet-alcoholische steatose hepatitis (NASH) leidt.
Het onderzoek betrof 49 patiënten bij wie aan de hand van weefselonderzoek NASH, zonder de ontwikkeling van cirrose, was vastgesteld. Een controlegroep werd gevormd door 23 gezonde personen. Deze groep was van vergelijkbare samenstelling wat betreft leeftijd, geslacht en BMI.
Het bleek dat de consumptie van fructose onder de patiënten met NASH 2 tot 3 maal zo hoog was vergeleken met de gezonde controlepersonen. Zij namen per dag gemiddeld 365 kcal in de vorm van fructose tot zich, tegen een gemiddelde van 170 kcal in de controlegroep. Daarnaast werd in de lever van NASH-patiënten een verhoogde mRNA-expressie van belangrijke enzymen voor de fructosestofwisseling en de aanmaak van vetten geconstateerd.
In tegenstelling tot glucose, kan fructose als energiebron alleen door de lever worden verwerkt. Hierbij wordt het in eerste instantie in glycogeen omgezet, maar aangezien de glycogeenvoorraad in de lever het grootste deel van de dag vol is, rest bij overmatige en voortdurende aanvoer alleen nog de omzetting in vet.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen