Probioticum bij atopisch eczeem

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker
Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.
Neem een digitaal abonnement of Inloggen als abonneeAan de studie namen 39 baby’s met atopisch eczeem deel. Ze waren gemiddeld 7 maanden en hadden gedurende gemiddeld 2,5 maand borstvoeding gehad. Ze werden in 2 groepen verdeeld en kregen gedurende 3 maanden een melkeiwitsupplement mét het probioticum Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) of zonder dit probioticum (controlegroep). Aan het begin van de studie en na 1 en 3 maanden werd een ontlasting-, bloed- en huidmonster onderzocht. Gekeken werd naar het aantal immunoglobuline-producerende cellen en het aandeel van een bepaald type B-lymfocyten (witte bloedcellen). Ook werd in het darm- en huidweefsel onderzocht welke bacteriestammen er voorkwamen.
In de probioticumgroep daalde het aantal Ig-producerende cellen na 1 maand significant met respectievelijk 41% voor IgA-producerende cellen en 47% voor IgB-producerende cellen. Het aandeel B-lymfocyten nam in de probioticumgroep toe. In de controlegroep werd geen toename van deze witte bloedcellen gezien. Er werd tussen beide groepen geen significant verschil gezien in de samenstelling van bacteriën in zowel het darmslijmvlies als op de huid. De ernst van de eczeem nam in de probioticumgroep sneller af (na 1 maand) dan in de controlegroep (na 3 maanden). De afname van Ig-producerende cellen en toename van B-lymfocyten kan duiden op een verbeterde barrièrefunctie van de darm.
De onderzoekers vermoeden dat door toediening van LGG de opbouw van het immuunsysteem van baby’s kan worden versneld waardoor ze beter beschermd zijn tegen toekomstige infecties.
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.