Probioticum effectief bij tandvleesontsteking

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Dagelijkse suppletie met een probioticum verkleint de pocketdiepte bij personen met tandvleesontsteking. De pocketdiepte is de ruimte tussen tand en tandvlees. Bij een pocketdiepte van 4 mm of meer is sprake van parodontitis (tandvleesontsteking).

Er namen 39 personen aan de studie deel die behandeld werden voor parodontitis. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Deelnemers in de suppletiegroep kregen gedurende twaalf weken dagelijks 10 mg Lactobacillus plantarum L-137. Het probioticum had een hittebehandeling ondergaan waardoor deze een gunstiger effect heeft op het immuunsysteem dan onbehandelde, levende bacteriën. De overige proefpersonen kregen gedurende eenzelfde periode een placebo.

In beide groepen werd er onder invloed van de tandheelkundige behandeling een significante afname gezien van tanden met een pocketdiepte van vier millimeter of meer. Na twaalf weken was er in de suppletiegroep echter een significant sterkere afname van de pocketdiepte bij deze tanden in vergelijking met de placebogroep.

Suppletie met het probioticum Lactobacillus plantarum L-137 kan bijdragen aan het terugbrengen van de pocketdiepte en is een zinvolle aanvulling op de standaard tandheelkundige behandeling van parodontitis. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen