Probioticum veelbelovend bij diabetes

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een genetisch gemodificeerde probioticumstam afkomstig van de Lactobacillus-familie heeft de potentie om de bloedglucose met maar liefst 30% te verlagen. Dit blijkt uit een rattenstudie.

Het probioticum werd zodanig gemanipuleerd dat het in staat is om glucagon-like peptide-1 (GLP-1) te produceren. GLP-1 is een darmhormoon dat de alvleesklier aanzet tot de productie van insuline. Bovendien is in ratten maar ook in humane studies aangetoond dat het de omzetting van darmepitheelcellen in insulineproducerende cellen stimuleert.

In de studie werden ratten met diabetes in twee groepen verdeeld. De ratten kregen gedurende negentig dagen dagelijks het gemanipuleerde probioticumsupplement (suppletiegroep) of een probioticumsupplement met gewone Lactobacillusbacteriën (controlegroep).

Bij de ratten in de suppletiegroep nam de insulineconcentratie significant toe in vergelijking met de ratten in de controlegroep. Bovendien waren ze significant meer glucosetolerant. Ze hadden tot 30% minder hoge bloedglucosewaarden in vergelijking met de ratten in de controlegroep. Ook bleek dat onder invloed van het gemanipuleerde probioticumsupplement er meer epitheelcellen werden omgezet naar insulineproducerende cellen. Hiermee kon 25% tot 33% van de insulinecapaciteit van gezonde ratten worden bereikt. De insulineproducerende cellen hebben een vergelijkbare werking als de bètacellen van de alvleesklier. Dit maakt het mogelijk om een optimale bloedglucoseregulatie te bereiken.

De resultaten van deze studie dragen mogelijk bij aan de ontwikkeling van een veilige en effectieve orale behandeling van diabetes.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen