Probioticum vermindert effect slechte voeding

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een probioticum beschermt het lichaam tegen metabole stoornissen als gevolg van slechte voeding.

Er werden 17 gezonde proefpersonen willekeurig in een suppletie- en controlegroep verdeeld. De personen in de suppletiegroep kregen gedurende vier weken tweemaal per dag een melkdrankje met Lactobacillus casei shirota. Gedurende de eerste drie weken van de studie volgden de deelnemers hun normale eetpatroon. Vervolgens kregen ze gedurende een week voeding met een hoog aandeel van vetten (65%) en met een hoge calorische waarde (50% extra calorieën). Voor en na de laatste week werd de insulinegevoeligheid gemeten met behulp van een glucosetolerantietest.

In de suppletiegroep nam het lichaamsgewicht significant minder toe dan in de controlegroep (gemiddeld 0,3 kg versus 0,6 kg). De nuchtere glucosespiegel nam in beide groepen toe na het energierijke voedingspatroon, maar in de controlegroep nam de glucosespiegel significant meer toe dan in de suppletiegroep. Tevens nam in de controlegroep de gevoeligheid van de lichaamscellen voor insuline significant met 27% af. Dit was niet het geval bij de personen die het probioticadrankje kregen.

De resultaten suggereren dat suppletie met het probioticum Lactobacillus casei shirota de gevolgen van een energie- en vetrijk voedingspatroon op de glucosespiegel en insulinegevoeligheid kan verminderen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen