Pruimen verbeteren botgezondheid

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Dagelijkse consumptie van gedroogde pruimen heeft een gunstig effect op de botaanmaak.

Aan het onderzoek namen 35 mannen deel in een leeftijd van 55 tot 80 jaar. De mannen hadden allen een verminderde botdichtheid. Ze werden willekeurig in drie groepen verdeeld. In twee groepen kregen de mannen dagelijks een portie van 50 of 100 gram gedroogde pruimen. In de controlegroep kregen mannen dit niet. In het bloed werd het effect op de botgezondheid onderzocht aan de hand van biomarkers voor het botmetabolisme.

Dagelijkse consumptie van 100 gram gedroogde pruimen leidde tot een significante afname van de serumconcentratie osteocalcine. Osteocalcine is een eiwit dat de botopbouw remt. De consumptie van 50 gram gedroogde pruimen ging eveneens gepaard met een significante daling van de osteocalcinespiegel, maar ging bovendien gepaard met een significante afname van osteoprotegerine. Osteoprotegerine remt de activiteit van botafbrekende cellen (osteoclasten). 

Dagelijkse consumptie van minimaal 50 gram pruimen bevordert het botmetabolisme. Uit eerdere studies blijkt reeds dat gedroogde pruimen botverlies tegengaan, mogelijk doordat ze ontstekingsreacties verminderen.

 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen