Pure chocolade verbetert stemming

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van pure chocolade met 85% cacao verbetert de stemming door beïnvloeding van de darm-hersenas. De chocolade heeft namelijk een gunstig effect op de samenstelling van de darmflora.

Aan het onderzoek namen 48 gezonde proefpersonen deel in een leeftijd van 20 tot 30 jaar. Ze werden willekeurig in drie groepen verdeeld. De deelnemers kregen gedurende drie weken dagelijks 30 gram chocolade met 70% of 85% cacao of kregen geen chocolade (controlegroep). Het effect op de stemming werd gemeten met behulp van een vragenlijst. Tevens werden ontlastingmonsters geanalyseerd. 

Onder invloed van de consumptie van chocolade met 85% cacao werd een significante afname gezien van negatieve emoties zoals prikkelbaarheid, schuldgevoelens, angstgevoelens, bedroefde en onrustige gevoelens. Dit werd echter niet gezien na consumptie van de chocolade met 70% cacao. Ten opzichte van controlepersonen werd bij personen in de 85%-cacaogroep een significant grotere diversiteit van darmbacteriën gezien. Ook werd onder invloed van de cacaorijke chocolade een significant groter aandeel van de bacterie Blautia obeum gezien, terwijl het aandeel van Faecalibacterium prausnitzii significant lager was dan bij personen in de controlegroep. Tenslotte werd een verband gevonden tussen het aandeel van de bacterie Blautia obeum en negatieve gevoelens. Hoe groter het aandeel van deze darmbacterie, hoe minder negatieve emoties.

Pure chocolade met 85% cacao heeft een gunstig effect op de samenstelling van de darmflora en kan zodoende de stemming positief beïnvloeden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen