Yoghurt met probiotica beïnvloedt emoties

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van yoghurt met probiotica is van invloed op emoties. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Gastroentorology.

Aan de studie namen 36 gezonde vrouwen deel die geen maagdarmklachten of psychiatrische ziekten hadden. Ze werden verdeeld in drie groepen en kregen gedurende vier weken tweemaal per dag yoghurt met of zonder probiotica of geen interventie (controlegroep). De yoghurt met probiotica bevatte de volgende bacteriën: Bifidobacterium lactis, Streptococcus thermophiles, Lactobacillus bulgaricus en Lactococcus lactis. Voor en na de suppletieperiode kregen de deelnemers een MRI-scan waarmee de hersenactiviteit werd gemeten tijdens rust en activiteit. Tijdens de activiteit moesten de vrouwen afbeeldingen van gezichten met dezelfde emotie bij elkaar zoeken.

Vrouwen die geen probioticayoghurt kregen hadden een verminderde activiteit in de insula (een hersendeel waar interne signalen van onder andere de darm worden verwerkt) en de somatosensorische hersenschors (hersendeel waar lichaamssensaties worden verwerkt). Bij de vrouwen die wél de probioticayoghurt kregen was een uitgebreider netwerk zichtbaar tussen de emotionele, cognitieve en sensorische hersendelen. Bovendien werd in de rustfase bij deze vrouwen een grotere verbinding gezien tussen de hersenstam en cognitieve gebieden in de prefrontale hersenschors.

De resultaten laten zien dat yoghurt met probiotica van invloed kan zijn op de activiteit van hersengebieden die betrokken zijn bij emoties en sensaties. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen