Quercetine mogelijk zinvol bij borstkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met quercetine verkleint mogelijk het risico op leverontsteking gerelateerd aan borstkanker

Er werd een laboratoriumexperiment uitgevoerd met humane borstkankercellen en een muizenexperiment met borsttumoren. Een deel van de muizen kreeg gedurende vijftien dagen dagelijks 50 mg per kilogram lichaamsgewicht quercetine direct in de buik toegediend. 

Bij muizen met borsttumoren was het tumorvolume, het levergewicht en lichaamsgewicht drastisch verhoogd. Onder invloed van quercetine namen deze waarden significant af. Tevens werd bij de muizen in de quercetinegroep de nieuwvorming van bloedvaten in de tumor (tumorangiogenese) geremd ten opzichte van muizen in de controlegroep. Ook hadden muizen die behandeld werden met quercetine lagere leverenzymwaardes en was sprake van minder inflammatie en fibrose (verlittekening) van de lever. Het experiment met borstkankercellen toonde een interactie tussen quercetine en de vitamine D-receptor. 

Quercetine is een flavonoïde die van nature aanwezig is in kappertjes, appels, koolsoorten, bessen, frambozen, sperziebonen, knoflook, lavas (maggiplant), tomaten, rode uien en druiven.Toediening van quercetine remt de tumorangiogenese en vermindert leverontsteking en -fibrose mogelijk door activering van de vitamine D-receptor. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen