Resveratrol vermindert neuro-inflammatie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Toediening van resveratrol verbetert het episodisch geheugen en de motorische coördinatie bij ratten, zo blijkt uit een experiment. Het episodisch geheugen is gelokaliseerd in de hippocampus en verbindt informatie aan een locatie. Het wordt ook wel contextueel geheugen genoemd.

In het experiment kregen oude ratten gedurende 28 dagen dagelijks 20 mg per kilogram lichaamsgewicht resveratrol toegediend. Er werd een vergelijking gemaakt met ratten van dezelfde leeftijd en met jongere soortgenoten. De ratten voerden vervolgens twee testen uit. De object-herkenningstest waarmee het episodisch geheugen gemeten werd en de rotarod-prestatietest waarmee onder andere de motoriek getest werd. Tevens werd het weefsel van de hippocampus geanalyseerd.

Suppletie met resveratrol leidde tot een significante verbetering van het episodische geheugen en de motorische coördinatie ten opzichte van jonge en oude ratten die géén resveratrol kregen. Dit ging gepaard met een afname van inflammatie van het brein van de ratten. Resveratrolsuppletie leidde bij de oude ratten tot behoud van sirtuin-1 (SIRT1) in de hippocampus. SIRT1 is een proteïne die betrokken is bij de vorming van mitochondriën. Tenslotte bleek resveratrol van invloed op de signaalroute van Nuclear Factor kappa-B (NF-kappa-B). Deze route stimuleert inflammatie.

Resveratrol gaat neuro-inflammatie van de hippocampus tegen en heeft zodoende een gunstig effect op het episodisch geheugen en de motoriek. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen