Minder kans op dementie met vitamines

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat vitaminesuppletie beschermt tegen achteruitgang van het geheugen (cognitie). Dit werd opnieuw bevestigd in een Chinese studie. 

Aan het onderzoek namen bijna negenhonderd personen deel van vijftig jaar en ouder. De deelnemers bezochten in de periode van juli 2019 tot januari 2022 een ziekenhuis in Shanghai alwaar ze geheugentesten ondergingen. Op basis van de resultaten werden ze in groepen verdeeld: normale geheugenfunctie, subjectieve cognitieve achteruitgang, milde cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer. Naast de medische geschiedenis, rookstatus en lichamelijke conditie werd bij de patiënten en hun naasten een voedingsvragenlijst afgenomen. Hierbij werd gevraagd naar het gebruik van vitaminesupplementen.

Suppletie met foliumzuur, vitamine B6 en B12 ging gepaard met een significant betere cognitie. Proefpersonen met milde cognitieve achteruitgang die dagelijks een supplement met vitamine D, foliumzuur en coënzym Q10 innamen hadden significant minder kans op de ziekte van Alzheimer dan personen die geen suppletie gebruikten. Ook personen met een goede geheugenfunctie hadden baat bij suppletie. Dagelijkse suppletie met vitamine D, Q10, foliumzuur en andere B-vitamines verkleinde significant de kans op het krijgen van geheugenproblemen. Het verband tussen suppletie en het geheugen werd niet beïnvloed door andere factoren zoals de leeftijd, medische geschiedenis, rookstatus, lichamelijke conditie en het opleidingsniveau. 

De wetenschappers adviseren dagelijks extra nutriënten in te nemen (vitamine D, coënzym Q10, foliumzuur en andere B-vitamines) als preventieve maatregel om achteruitgang van het geheugen te vertragen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen