Suppletie verbetert cognitie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Al eerder was vastgesteld dat met een bepaalde supplementenformule de cognitie verbeterde bij patiënten met de ziekte van Alzheimer. In de volgende studie werden ouderen zonder dementie in twee groepen verdeeld en kregen een voedingssupplementformule bestaande uit foliumzuur (400 mcg), vitamine B12 (6 mcg), vitamine E (30 IE), S-adenosylmethionine (400 mg), N-acetylcysteïne (600 mg) en acetyl-L-carnitine (500 mg) of een placebo. Ouderen uit de suppletiegroep bleken beter te scoren op cognitieve testen (California Verbal Learning Test II en de Trail-Making Test) dan hun leeftijdsgenoten uit de placebogroep.
Na een open-label verlenging van de studie met 3 maanden suppletie nam de cognitieve functie van alle ouderen toe met de suppletie. De verbetering van de cognitie was vergelijkbaar met een andere open-label studie waarbij personen het supplement gedurende 6 maanden gebruikten. De score nam af wanneer gestopt werd met suppletie en verbeterde wanneer de suppletie hervat werd. Ook bij proefpersonen die de formule gedurende 2 weken gebruikten, verbeterde de cognitie in vergelijking met personen die het placebo kregen. Bij een open-label verlenging van de studie met nog eens 2 weken verbeterde het cognitief functioneren in beide groepen.
Proefpersonen vanaf 74 jaar reageerden minder goed op de suppletie. Vermoedelijk is bij deze groep de absorptie verminderd of is er reeds een tekort aan micronutriënten. Daarnaast zou het kunnen dat de cognitie tijdens de proefperiode achteruitging.
De onderzoekers concluderen dat suppletie de cognitie verbetert en voor oudere personen noodzakelijk is.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen