B-vitaminen voor behoud cognitief vermogen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoog homocysteïnegehalte in het bloed vormt een risicofactor voor de ziekte van Alzheimer. Suppletie met de vitaminen B6, B12 en foliumzuur kan het homocysteïnegehalte verlagen. Wetenschappers van de University of Oxford onderzochten daarom het effect van deze suppletie op het functioneren van de hersenen.
Ze verdeelden 266 proefpersonen van 70 jaar of ouder met een licht verminderd cognitief vermogen over twee onderzoeksgroepen. De eerste groep slikte twee jaar lang dagelijks 800 mcg foliumzuur, 20 mg vitamine B6 en 500 mcg vitamine B12. De overige vrijwilligers slikten gedurende deze periode een placebo.
De gemiddelde homocysteïnespiegel in het bloed was in de suppletiegroep 30% lager dan in de controlegroep. Suppletie met de B-vitaminen stabiliseerde het uitvoerend vermogen van de proefpersonen significant ten opzichte van placebogebruik. Onder de proefpersonen die bij aanvang van het onderzoek een homocysteïnegehalte hoger dan gemiddeld hadden, had suppletie een significant gunstig effect op de globale cognitie, episodisch geheugen (geheugen voor gebeurtenissen in het verleden) en semantisch geheugen (geheugen voor begrippen en feiten).
Suppletie met de vitaminen B6, B12 en foliumzuur vertraagt de cognitieve achteruitgang bij ouderen met een verminderd cognitief vermogen, vooral bij diegenen met een verhoogde homocysteïnespiegel. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of deze behandeling ook de ontwikkeling van dementie of de ziekte van Alzheimer afremt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen