Risico jodiumtekort bij zwangere vrouwen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wetenschappers waarschuwen voor een tekort aan jodium bij zwangere vrouwen. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Het kan leiden tot een gebrekkige aanleg van het brein en tot groeiproblemen.

Dit jaar publiceerde het RIVM de resultaten van een onderzoek naar de inname van jodium. Hoewel mannen wel de dagelijkse inname van minimaal 150 mcg per dag halen, is dit bij de helft van de vrouwen in vruchtbare leeftijd (18 tot 40 jaar) niet het geval. Het RIVM stelt desondanks dat de kans op problemen met de volksgezondheid mee zullen vallen

De wetenschappers/hoogleraren Frits Muskiet, Janneke Dijck-Brouwer en Gertjan Schaafsma zijn het hier niet mee eens, zo blijkt uit een artikel in het Dagblad van het Noorden. In 2018 onderzochten ze in een kleine studie de jodiumstatus van zwangere vrouwen. Hieruit bleek reeds dat 83% van de bestudeerde hoogopgeleide zwangeren een inadequate jodiumstatus had. Ondanks dat meer dan 60% van de vrouwen een jodiumsupplement slikte. Een grotere studie met tweehonderd zwangere vrouwen bevestigde dit beeld. 

Volgens de wetenschappers zijn vrouwen zich niet altijd bewust van de hogere behoeftes aan voedingsstoffen zoals jodium tijdens een zwangerschap. Zwangere vrouwen hebben ongeveer 50% meer jodium nodig. Sinds 2008 is in Nederland de jodiuminname gedaald, omdat er sindsdien wettelijk is vastgelegd dat aan brood zout moet worden toegevoegd met minder jodium. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen