Rode boerenkoolextract remt kanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een extract van rode boerenkool bevordert de apoptose van kankercellen.

Rode boerenkool (Brassica oleracea acephala subtype sabellica) behoort net zoals de groene boerenkool tot de Brassica oleraceaIn het experiment dat uitgevoerd werd door een Pools onderzoeksteam, werd een extract van de rode boerenkool toegevoegd aan tumorcellen. Tevens werden de bioactieve stoffen van de kool geïdentificeerd. 

De resultaten toonden dat het extract van rode boerenkool de levensvatbaarheid en de proliferatie van de tumorcellen (HT-29 cellen) onderdrukte. Dit ging gepaard met een significante upregulatie van verschillende genen (casp9, mapk10, mapk11, fas, kat2 b en ubd). Dit duidt op de inductie van celapoptose via de caspase-afhankelijke route. Er werden bepaalde bioactieve stoffen gevonden zoals sinigrine, spirostanol, hesperetine en usambarensine. Deze bioactieve bestanddelen dragen mogelijk bij aan de apoptose van het extract.

Het is nog te vroeg om te concluderen dat een extract van rode boerenkool effectief is bij de behandeling van kanker. Vervolgonderzoeken bij mensen zijn nodig om de werkzaamheid nader aan te tonen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen